Er du nybegynner innen birøkt, akkurat som meg? Fortvil ikke det finnes en måte å navigere dette nye landskapet på og finne ut av hvor en skal begynne.
Det er ikke meningen at dette skal være lett å forstå og fort kunne sette i gang med. Man kan selvsagt også forenkle prosessen og sette i gang, men om du er interessert i bienes fantastiske verden må du nesten undersøke mye på egen hånd. Du må forstå hvordan deres samfunn er satt sammen og operer, slik de gjør.
For å bli en flink birøkter holder det ikke å bare være interessert, lese og se på videoer om bisamfunn eller til og med kikke inn i en bikube. Man må være tålmodig nok til å sette seg grundig inn i faget og jobbe rolig og strukturert.
Husk på at det er du som må tilpasse deg biene, og ikke det motsatte.
Begynne med bier?
Et naturlig sted å begynne er Google og YouTube. Husk at det vil være lettere å søke etter informasjon både på norsk, men også på engelsk. Du må bruke sunn fornuft og ofte filtrere bort irrelevant informasjon, eller i verste fall tilpasse informasjonen du konsumerer fra utenlandske birøktere til norske forhold og ikke minst klima.
Det er ikke for gitt at det som fungerer i Italia, Spania, USA og Australia også fungerer i Norge.
Men hva er viktig å begynne med dersom man er en nybegynner i birøkt?
Personlig begynte jeg min reise ved å se på de mange, veldig mange videoer på YouTube. På norsk var det videoene til Morten Bull jeg så på. Han er flink til å forklare ting på en enkel og pedagogisk måte. Jeg hadde ikke hørt om norsk birøkt som er nettsiden til Bull før jeg Googlet: begynne med bier.
Men det var kritisk å kunne terminologien og fagspråket som blir brukt for å kunne følge med på det som blir sagt og forklart.
I Google-søket og helt øverst dukket opp norbi.no som er Norges Birøkterlag sin nettside. Dvs. organisasjonen som alle birøktere er medlemmer av via deres lokallag. F.eks. jeg er medlem av ByBi og selvsagt og Norges Birøkterlag.
Av naturlige årsaker gikk jeg rett inn på det visuelle søkeresultatet, dvs. YouTube videoene.
Det var på YouTube man kommer nære nok biene i november, eller desember måned som jeg først begynte å undersøke og lære det meste om de.
Terminologi og fagspråk er viktig å kunne
Så ja, det er viktig å vite hva disse ordene faktisk betyr:
- Apikultur: Kultivering av bier
- Å røkte: Håndtering av bifolket
- Bifolk: Et samfunn av bier. Dvs. dronning, arbeiderbier og droner
- Bistyrke: Antall bier i bikuben. Ofte beskrevet som svakt eller sterkt bifolk.
- Yngelrom: Kassene der dronningen legger egg i.
- Skattekasser: Kassene der arbeiderbiene lager honning. Kasser med honningtavler mao
- Varroamid: Små parasitter som setter seg på biene og svekker de.
- … og det finnes flere, selvsagt.
Verdien av å melde seg på grunnkurs for birøktere
Man finner mye og bra informasjon på både bybi.no, norbi.no, norskbirokt.no og generelt på nett, men ingenting slår en god kurs for nybegynnere. Dette fordi du har muligheten til å lære mye på en strukturert og ordentlig måte. Samtidig har man muligheten til å stille både enkle og kompliserte spørsmål.
Yep – det koster litt, men det er både verdt det og ikke minst betyr at du tar dette seriøst og er villig til å betale 4800kr for å lære deg det grunnleggende. Det kan godt hende at birøkt og bier ikke er noe for deg likevel.
Selv deltar jeg i Bybis grunnkurs for 2021 og er veldig fascinert over den viktige rollen biene spiller i pollinering for matproduksjon i verden og hvordan disse små skapningene er så disiplinerte og strukturerte.
Forelesere er Svein Heggedal, Ragna Ribe Jørgensen og Ane Johnsen. Ragna er grunnleger og faglig leder av Bybi, forfatter av boka «Bier og Birøkting i by og bygd» og erfaren birøkter. Svein er erfaren og veldig dyktig birøkter samt flink foreleser. Ane er Bybis daglig leder og kontaktpersonen for oss deltakere.
Utrolig bra artikkel og guide. Tusen takk.